Kerala Architecture

79 Pins
 1w
Collection by
a modern house with palm trees in the front yard and brick walkway leading up to it
House of Volumes | PRAJC Design Consultants LLP
House of Volumes, designed by PRAJC Design Consultants LLP, combines tropical modernism and contemporary Kerala architecture. The residence features various volumes, creating spacious, breathable spaces. The design balances private and open spaces, with public spaces having larger volumes. With materials creatively repurposed to create a cohesive environment, the new building retains the nostalgic essence of the old house. Photo Credits: praJc
an empty room with wood paneling and black floor, in the middle of it
House of Volumes | PRAJC Design Consultants LLP
House of Volumes, designed by PRAJC Design Consultants LLP, combines tropical modernism and contemporary Kerala architecture. The residence features various volumes, creating spacious, breathable spaces. The design balances private and open spaces, with public spaces having larger volumes. With materials creatively repurposed to create a cohesive environment, the new building retains the nostalgic essence of the old house. Photo Credits: praJc
a large house with columns and lights on the front
House of Volumes | PRAJC Design Consultants LLP
House of Volumes, designed by PRAJC Design Consultants LLP, combines tropical modernism and contemporary Kerala architecture. The residence features various volumes, creating spacious, breathable spaces. The design balances private and open spaces, with public spaces having larger volumes. With materials creatively repurposed to create a cohesive environment, the new building retains the nostalgic essence of the old house. Photo Credits: praJc
a small tree sitting in the middle of a patio next to a brick wall and potted plant
House of Volumes | PRAJC Design Consultants LLP
House of Volumes, designed by PRAJC Design Consultants LLP, combines tropical modernism and contemporary Kerala architecture. The residence features various volumes, creating spacious, breathable spaces. The design balances private and open spaces, with public spaces having larger volumes. With materials creatively repurposed to create a cohesive environment, the new building retains the nostalgic essence of the old house. Photo Credits: praJc
a house that is surrounded by trees and plants in front of the house with steps leading up to it
The Levelscape | Nestcraft Architecture
The Levelscape, designed by Nestcraft Architecture, is a unique residence that seamlessly blends landscape and built structure on a challenging sloped site. The design of the house centers around four yards, fostering a connection to nature and the outdoors. Walls blur the indoor-outdoor boundaries, while patios break the sloped roof and visually connect common areas within the home. Photo Credits: Gopikrishnan Vijikumar
a woman is standing in the doorway of a house that has stone walls and stairs
The Levelscape | Nestcraft Architecture
The Levelscape, designed by Nestcraft Architecture, is a unique residence that seamlessly blends landscape and built structure on a challenging sloped site. The design of the house centers around four yards, fostering a connection to nature and the outdoors. Walls blur the indoor-outdoor boundaries, while patios break the sloped roof and visually connect common areas within the home. Photo Credits: Gopikrishnan Vijikumar
a woman in a white dress standing next to a brick wall and planter filled with potted plants
The Levelscape | Nestcraft Architecture
The Levelscape, designed by Nestcraft Architecture, is a unique residence that seamlessly blends landscape and built structure on a challenging sloped site. The design of the house centers around four yards, fostering a connection to nature and the outdoors. Walls blur the indoor-outdoor boundaries, while patios break the sloped roof and visually connect common areas within the home. Photo Credits: Gopikrishnan Vijikumar
an outdoor deck with chairs and potted plants in front of a white house on a sunny day
The Levelscape | Nestcraft Architecture
The Levelscape, designed by Nestcraft Architecture, is a unique residence that seamlessly blends landscape and built structure on a challenging sloped site. The design of the house centers around four yards, fostering a connection to nature and the outdoors. Walls blur the indoor-outdoor boundaries, while patios break the sloped roof and visually connect common areas within the home. Photo Credits: Gopikrishnan Vijikumar
a modern house surrounded by palm trees and greenery in the foreground, with a circular mirror on the wall
Screen: The Lantern House | Zero Studio
‘Screen: The Lantern House,’ a residence by Zero Studio, features a facade that functions as a ‘screening’ device, separating the built from the unbuilt. The screen is designed to blend in with its surroundings, with a layer of landscape in the inner periphery filtering light and noise from the outside. This allows for a play of light inside during the day, while also allowing fresh, humid air to enter and spread throughout the house. Photo Credits: Hamid MM
a man and his dog are standing in the middle of a room with plants growing on the walls
Screen: The Lantern House | Zero Studio
‘Screen: The Lantern House,’ a residence by Zero Studio, features a facade that functions as a ‘screening’ device, separating the built from the unbuilt. The screen is designed to blend in with its surroundings, with a layer of landscape in the inner periphery filtering light and noise from the outside. This allows for a play of light inside during the day, while also allowing fresh, humid air to enter and spread throughout the house. Photo Credits: Hamid MM
a modern house with white walls and grass in the yard at night, surrounded by palm trees
Sreesailam Residence | N&RD
Sreesailam Residence by N&RD, an urban abode located in Cochin City, features a minimalist, monolithic, and sculpturally aesthetic façade. The site is divided lengthwise, with ‘The house’ occupying the back half, which provides a better view of the façade from the front narrow road. Inspired by the client’s desire for a peaceful retreat that evoked memories of the past, the design revolves around the front garden. Photo Credits: Turtle Arts Photography
an empty courtyard with steps leading up to the building
Sreesailam Residence | N&RD
Sreesailam Residence by N&RD, an urban abode located in Cochin City, features a minimalist, monolithic, and sculpturally aesthetic façade. The site is divided lengthwise, with ‘The house’ occupying the back half, which provides a better view of the façade from the front narrow road. Inspired by the client’s desire for a peaceful retreat that evoked memories of the past, the design revolves around the front garden. Photo Credits: Turtle Arts Photography
a white house sitting on top of a lush green hillside
Athira-Paras Residence | Studio Acis
Athira-Paras Residence by Studio Acis is designed as a serene, timeless dwelling space that considers climatic, social, and contextual factors. The house is a series of pavilions of life nestled in a beautiful landscape, each framed by a natural image from the western ghats. The pavilions are choreographed along the topography, alternating between caressing and levitating the landscape, acting as a self-shading piece of art. Photo Credits: Mr. Syam
a man is walking down the stairs to his house with plants in front of him
Athira-Paras Residence | Studio Acis
Athira-Paras Residence by Studio Acis is designed as a serene, timeless dwelling space that considers climatic, social, and contextual factors. The house is a series of pavilions of life nestled in a beautiful landscape, each framed by a natural image from the western ghats. The pavilions are choreographed along the topography, alternating between caressing and levitating the landscape, acting as a self-shading piece of art. Photo Credits: Mr. Syam
an iron fence is in front of a house with trees and bushes on the other side
CNS Office | Studio Avocado
CNS Office by Studio Avocado is an architecture project featuring minimalistic contemporary design with glass-walled spaces and rich landscaping. A floating office concept was introduced by incorporating a waterbody and designing the office above it. The design incorporated the rich green landscape into the interior spaces, resulting in a beautiful and unique office space that effectively blends with the built environment. Photo Credits: Syam Sreesylam and Nathan